Idre Fjäll staat bekend als een prachtig ski-oord in de winter met vele pistes, skiliften, een langlauf- en schietbaan en rendieren in de achtertuin. Door de hoge sneeuwzekerheid en de vele accommodaties is het een begrip in Zweden. Voor mij was er gelukkig ook nog genoeg te doen in de zomer. Door de vele wandel- en mountainbike paden, kun je er wandelen, mountainbiken en trailrunnen, maar je kunt er ook nog paardrijden, kanoën, raften, klimmen, frisbee golf spelen, zwemmen (binnen- en buitenbad) en er worden vele excursies georganiseerd. Kortom, genoeg te doen! Bovendien is het in de zomer ook nog een stuk goedkoper dan in de winter.

Hike

Bij de balie van de activiteitencentrum liggen de kaarten met de wandel- en mountainbike routes. Alle wandelroutes beginnen bij de langlaufbaan. Je kan er voor kiezen om een uitgezette route te kiezen. Deze zijn allemaal heel goed bewegwijzerd en door de geringe hoogtestijging en de brede paden heel goed te bewandelen. Ik koos er voor om de Städjan (1131 meter) te beklimmen. De route hier na toe is redelijk goed aangegeven met bordjes, maar de kaart erbij hebben is zeker ook geen overbodige luxe.

De tocht begint, voor Zweedse begrippen, redelijk vlak met brede paden. Nadat ik naar links af sla, van de Fjället runt af, wordt het pad meteen smaller en onregelmatiger. Voordat ik de ‘grootte’ weg door het dorp Gränjesåsvalen kan oversteken, moet ik eerst wachten totdat het rendier met daarachter een rijtje auto’s, is gepasseerd. Echt een hilarisch gezicht!

De beklimming

Na het dorp Gränjesåsvalen (waar je de beklimming ook kan starten) begint de pittige klim omhoog. Het is een smal pad, dat eigenlijk alleen maar bestaat uit stenen en boomwortels. Bij elke pas moet ik goed opletten waar ik mijn voeten neerzet, omdat sommige stenen ook los liggen. Eenmaal boven kan ik even uitrusten en genieten van het prachtige uitzicht. Hier bevind ik mij boven de boomgrens en is het land weer redelijk vlak. Ik kan mij voorstellen dat je hier in de winter heel mooi kan langlaufen.

Met de Städjan in zicht loop ik weer verder. In de verte zie ik weer rendieren en een paar andere wandelaars. De beklimming van de Städjan is een flinke kuitenbijter. Het is een smal paadje die aardig steil omhoog gaat. Wandelstokken zouden dan ook geen overbodig luxe zijn. Ik was ook nog eens zo stom om het linker pad te nemen i.p.v. het rechter pad. Deze is gaat namelijk nog net iets steiler omhoog dan het rechter pad.

Eenmaal boven waait het flink, maar is het uitzicht aan alle kanten adembenemend! Aan de ene kant kan ik de ski-pistes van Idre Fjäll zien en aan de andere kant zie ik een prachtig uitgestrekt natuur landschap. Ook kan ik de Nipfjället al zien. Deze berg is ook te beklimmen en net iets hoger dan de Städjan. Na heel wat foto’s te hebben gemaakt begin ik weer aan de afdaling.

De terugweg

Na wat eten en drinken aan de voet van de Städjan had ik weer genoeg energie om verder te lopen. Ik besloot om

richting de Nipfjället te lopen. Dit pad is nog steeds boven de boomgrens dus aan alle kanten heb ik een prachtig, weids uitzicht. Mijn kuiten kunnen ook weer even tot rust komen, omdat dit pad redelijk vlak is.

Halverwege tussen de Städjan en de Nipfjället sla ik links af. Dit pad daalt langzaam af naar Idre Fjäll en loopt door diverse natuurgebieden. Het eerste stuk is nog erg kaal met stenen en gras en loopt vervolgens over in een heideveld met een paar bomen. Nog verder naar beneden kom ik weer in een dichter bos terecht met verschillende vegetatie.

Het pad is niet altijd even duidelijk aangeven dus soms is het even zoeken naar de rode markering, maar dat is eigenlijk ook wel het leuke aan wandelen in Zweden. In Nederland zijn de paden altijd redelijk breed en goed aangegeven, terwijl hier de paden lekker smal zijn en soms zelfs onzichtbaar door alle vegetatie. Je moet veel meer om je heen kijken en kijken waar je je voeten neer zet. Echt heerlijk, vind ik dat!

Eenmaal de ‘grootte’ weg overgestoken, ben ik weer op het terrein van Idre Fjäll. Ik neem nog even pauze in een klein houten huisje met een vuurton. Na de pauze ben ik al weer snel op de langlaufbaan, wat het einde van de prachtige wandeling is.

Outdoor

Zoals ik al verteld heb kun je in Idre Fjäll nog meer outdoor activiteiten beoefen. Tijdens mijn verblijf ben ik ook nog wezen mountainbiken en kanoën. Hier zal ik de volgende blogpost over vertellen.

Wil je nu ook op vakantie naar Idre Fjäll? Meer informatie over Idre Fjäll vind je hier.

Heb je de Städjan ook beklommen? Vond jij het ook zo pittig, maar het uitzicht prachtig? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring!