Idre Fjäll biedt genoeg mogelijkheden om mezelf, als outdoor-liefhebber, te vermaken. Naast het hiken, ben ik ook nog op de mountainbike gestapt voor een leuke tocht rondom de Gränjesvålen. Voor de mountainbiker zijn er verschillende routes uitgezet voor verschillende niveaus. Ook is er een skills area met een pumptrack. Om de beenspieren weer wat tot rust te laten komen ben ik in de kano gestapt voor een prachtige tocht op de Burusjörn. Verder had ik ook nog kunnen paardrijden, klimmen, zwemmen, frisbee golfen of raften. Kortom, genoeg te doen voor de outdoor-liefhebber!

Mountainbiken

Om de omgeving van Idre Fjäll te verkennen heb ik de eerste dag meteen een mountainbike gehuurd en erop uit getrokken. Het niveau in Zweden ligt duidelijk wat hoger dan in Nederland dus voor een route gekozen in de klasse ‘makkelijk’. Deze route, de Fjället runt, is maar 7,5 km. Om toch iets meer te zien van de omgeving de lus naar het zuiden van de Slättvåla erbij gepakt. Hierdoor kwam ik op een totaal van 11,5 km.

Het eerste stukje is meteen lekker pittig omhoog naar de Skills area. Gelukkig wordt het daarna vlakker en kan ik weer wat op adem komen. Toch iets te fanatiek omhoog gegaan…

Al vrij snel kom ik weer rendieren tegen. Deze dieren komen heel veel in dit gebied voor. Op weg naar Idre Fjäll zag ik ze langs en op de weg, maar hier staan ze gewoon in je ‘achtertuin’. Als je geluk hebt staat er ’s ochtends zelfs eentje voor je raam of doen ze hun ochtendwandelingetje langs jouw deur. Schrikken zullen deze dieren ook niet snel doen. Als ze in de weg staan moet je helaas gewoon wachten totdat ze voorbij zijn gelopen. Met zo’n gewei wil je namelijk geen ruzie hebben.

Het stuk zuidelijke stuk van de Slättvåla gaat door een mooi open bos met vele oude bomen en bijzondere mossen. Echt wel een uniek stukje bos met verschillende kleuren. Ook bevat dit stuk wat meer hoogte verschillen. Het eerste stuk gaat omhoog en vervolgens kan ik lekker naar beneden zoeven.

Halverwege de route is een open huisje met een vuurton. Een ideale pauze plek die erg gebruikelijk zijn in Zweden. Veel mensen die de hele dag onderweg zijn, nemen ook eten mee dat op het vuur kan (meestal vlees). Lekker warm eten, zodat je weer even vooruit kan. In de hutjes is meestal ook een aansteek setje aanwezig. Zo handig!

Tijdens het laatste stuk kan ik alvast de Städjan bewonderen. Deze heb ik later dan ook beklommen. Op het laatste stukje, voor de skills area, gaat de route over een stukje single track omhoog. Best pittig! Gelukkig gaat het daarna weer naar beneden en moet ik helaas ook weer mijn mountainbike inleveren.

Tips & Tricks

Het is mogelijk om een mountainbike van te voren te huren, ter plaatsen te huren of natuurlijk zelf mee te nemen. Alle mountainbike routes staan op een kaart die bij het activiteitencentrum verkrijgbaar is (gratis) en onderweg staan de routes erg goed aangeven met bordjes.

Voor de skills area en de pumptrack is een trail pass nodig. Deze kost 70 SEK voor een dag of 290 SEK voor een week. Voor dat geld kun je eindeloos oefenen op de gave tracks. Zeker een aanrader als je van uitdaging houdt of graag je technieken wilt verbeteren.

Alle informatie over mountainbiken in Idre Fjäll kun je hier vinden.

Kanoën

Naast mountainbiken en hiken, heb ik ook nog een kanotocht op de Burusjörn gemaakt. Dit is een lang, uitgestrekt meer iets ten noorden van Idre Fjäll. Langs het meer kan je op meerdere plekken aanmeren en je eten klaarmaken op een vuurtje.

Je kan een kano huren voor een gehele dag of een dagdeel. Bij de receptie krijg je de sleutel van de kano, peddels en zwemvesten mee. Vervolgens rij je zelf naar het meer, haal je de kano van het slot en ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt.

Ik ben zelf naar het uiterste puntje van het meer gegaan. Dat was een aardig stukje varen, maar zeker de moeite waard! Onderweg lekker gepauzeerd bij een vuurton en een picknickbank. Het Zweedse leven! Ondanks het feit dat ik wel houd van vaste grond onder mijn voeten, vond ik het kanoën echt heerlijk. Je ziet dingen weer eens vanuit een ander perspectief en geeft een relaxt gevoel. Zeker een aanrader!

Nog meer outdoor

Mountainbiken, kanoën en hiken zijn de activiteiten die je absoluut in Zweden zou moeten doen. Om het nog gaver te maken kun je in Idre Fjäll nog zo veel meer doen. Zo had ik eigenlijk nog heel graag willen paardrijden, maar daar hangt helaas ook een aardig prijskaartje aan. Toch ga ik dit zeker doen als ik weer in Idre Fjäll ben. Dan maar wat meer besparen op andere dingen…

Andere gave dingen zijn het klimpark in de bomen, de beren- en wolven safari, raften en de bungy trampoline. Elke dag wordt er wat georganiseerd of kun je er zelf op uit trekken. Kortom, ontdek Idre Fjäll!

Heb je Idre Fjäll bezocht? Wat is jouw favoriete outdoor activiteit (in Idre Fjäll)?