Hit the Trial

hike, bike & ride

Rozendaalse veld

Uitgestrekte heide, stuwwallen, de brandtoren, de zandverstuiving en de smalle, kronkelende paden. Absoluut mijn favoriete plekje op de Veluwe. Aan het einde van de dag doe ik het liefste nog een rondje Rozendaalse veld. De natuur, de rust en de prachtige zonsondergang maken de dag dan weer helemaal goed. Het Rozendaalse veld ligt iets ten noordoosten van Arnhem, vlak naast het bekende gebied de Posbank. Eigenlijk heel raar dat het Rozendaalse veld daarentegen nog niet zo bekend is.

De Nederlandse savanne

Voor mij voelt het Rozendaalse veld als de Nederlandse savanne. Het veld bestaat grotendeels uit heide en gras met lange stengels. Vooral in de herfst geeft dit prachtige kleuren. Het voelt heerlijk om tijdens het wandelen over een smal, kronkelend paadje het gras langs je handen te voelen gaan. Als ik dan mijn ogen sluit op een zonnige dag met een licht briesje, voelt het even alsof ik over de savanne loop.

Prachtige uitzichten

Het Rozendaalse veld ligt, net zoals de Posbank, op een stuwwal. Mijn favoriete paadje naar de brandtoren loopt precies over de top van een arm van de stuwwal, waardoor je op elk punt een prachtig uitzicht hebt. Voor wie niet helemaal naar de brandtoren wilt lopen is er dichtbij de parkplaats een mooi uitzichtpunt. Vanaf hier heb je uitzicht over de heide, kun je de zandverstuiving bewonderen en kun je in de verte al de brandtoren zien.

Het mooiste uitzicht heb je vanaf de brandtoren. Deze is sinds 1978 niet meer in gebruik om branden te lokaliseren. Gelukkig staat de toren tegenwoordig nog steeds overeind en is het toegankelijk voor bezoekers. Het is mogelijk om de brandtoren te beklimmen tot de eerste verdieping. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over het Rozendaalse veld en zijn omgeving. De zonsondergang vanaf dit punt bekijken is één van de mooiste afsluitingen van de dag.

Routes

Er lopen meerdere uitgezette routes over het Rozendaalse veld, maar deze routes gaan eigenlijk niet naar de brandtoren. Deze is zeker wel de moeite waard om te bezoeken. Als je hier niet zo bekend bent kun je de brandtoren het beste bereiken door het fietspad naar het noorden te volgen. Vanaf daar kun je het wandelpad naar

Rechter pad is het fietspad. Linker pad is het wandelpad.

het zuiden nemen. Dit pad wordt redelijk snel aardig smal. Om dit pad te blijven volgen tot, het eerder genoemde uitzichtpunt dichtbij de parkeerplaats, moet je rechts aanhouden. Dit is een wandeling van zo’n 5 km. Voor een langere wandeling kun je de route eigenlijk op elk punt wel uitbreiden. Dat is ook zeker de moeite waard.

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Het Rozendaalse veld is het beste te bereiken via de Kluizenaarsweg. Dit is een doodlopende weg met twee parkeerplaatsen aan het Rozendaalse veld. De parkeerplaats heet parkeerplaats Rozendaal en ligt bij het fietsknooppunt 67. Er is ook plek voor lange voertuigen zoals trailers of campers. Het gebied is toegankelijk voor wandelaars (ook met honden) , fietsers (ook mountainbikeroute loopt erlangs), ruiters en paard&wagen. De zuidelijke helft van het Rozendaalse veld is ook een losloopgebied voor honden. Daarbuiten moeten honden aangelijnd zijn (staat ook aangegeven op bordjes).

Dit is absoluut mijn favoriete plekje op de Veluwe. Wil je het Rozendaalse veld ook graag bezoeken, maar wil je nog wat informatie? Ik beantwoord graag je vraag!

Vorige

Over mij

Volgende

Wandelen in de oude ijsselvallei // Doesburg – Laag-Keppel

 1. Ahhh ook mijn favoriete plekje op de Veluwe. Kijk maar eens op mijn Instagram, daar heb ik een foto van ongeveer een jaar geleden met de opmerking dat het mijn favo plek ter wereld is en dat het net Afrika is voor mijn gevoel. Gaan we een keer samen op pad daar? gr Antonette

  • Susan

   Hoi Anto,
   Ja, een heerlijke plek hé! Lijkt mij leuk om samen op pad te gaan 🙂
   Groetjes Susan

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén