Voor mijn studie ben ik verhuisd naar Twente. Hierdoor heb ik volop mogelijkheden om de veelzijdigheid van deze regio te ontdekken. In deze reeks ‘Typisch Twente’ zal ik vertellen over mijn tochten door het Twentse landschap.

Een absolute aanrader is het Buurserzand. Dit gebied ligt vlak bij Haaksbergen, ten zuiden van Enschede. Het voelt, als echte veluwe-liefhebber, wel een beetje als thuiskomen. Anders dan de naam doet vermoeden, is het Buurserzand een extra speciaal stukje natuur door zijn natte karakter en de oude jeneverbessen. Er zijn meerdere gemarkeerde routes in het gebied uitgezet, maar je kan natuurlijk ook je eigen route uitstippelen.

Even over de Veluwe

Het Buurserzand doet mij in eerste instantie heel erg denken aan de Veluwe. De uitgestrekte heide- en grasvlaktes met hier en daar een boom. Smalle kronkelende wandelpaden, niet-geasfalteerde fietspaden, leuke simpele, houten bankjes en de typische klaphekken als ik weer ander stukje natuurgebied in stapt. Helemaal thuiskomen!

Naast de uiterlijke kenmerken, brengt het natuurgebied mij het gevoel van rust en vrijheid. Vooral op rustige tijdstippen kom je maar een enkeling tegen. Net zoals op het Rozendaalse veld ben ik dan even weg uit de dagelijkse reuring en kom ik weer tot mezelf. Halverwege de wandeling op ‘mijn’ bankje even denken aan helemaal niets en leven in het moment. Alleen het ruisen van de wind en het gekwetter van de vogels komen nog binnen. Heerlijk!

Unieke natuur

Toch is het Buurserzand niet zoals de Veluwe. Ten eerste is het gebied een stuk kleiner en is het zo vlak als maar kan. Daarentegen heeft het gebied vele andere unieke kenmerken die het Buurserzand zeker het bezoeken waard maken. De waterhuishouding in dit gebied is zeer uniek te noemen. Hierdoor zijn in het gebied vele ondiepe plassen en stroompjes. Hier maken vele vogels en andere dieren dankbaar gebruik van. Een verrekijker meenemen is dan ook geen overbodige luxe. De loopbruggen over de plassen maken de wandeling erg afwisselend en zorgen voor vele prachtige uitzichten.

In de natte periode van het jaar is het zeker niet onverstandig om hoge bergschoenen of laarzen aan te hebben. Vele stukken wandelpad zijn modderig of staan (deels) onder water. Als het heeft gevroren is het extra oppassen met het laagje ijs over sommige stukken van het pad.

Naast de unieke waterhuishouding van het gebied staan er ook vele oude jeneverbessen. Toen ik ze voor de eerste keer in het landschap zag, vond ik het eigenlijk maar rare dingen. Elk exemplaar heeft een andere vorm, welke totaal niet op de vorm van een normale boom lijkt. Het maakt de wandeling erg afwisselend en geen enkel uitzicht is hetzelfde. Één ding is zeker, deze jeneverbessen maken het landschap zeker uniek. Des te vaker ik in het natuurgebied kom, des te meer ik ze ga waarderen.

Typisch Twente

Ondanks het hoge Veluwe gehalte en de unieke natuur past het Buurserzand helemaal in het Twentse landschap. Dit bestaat vooral uit landgoederen, vele kleine landbouwpercelen en typische Twentse boerderijen. Aan de rand van het Buurserzand liggen vele stukken landbouwgrond die nog worden gebruikt voor de landbouw of langzaam worden overgenomen door de natuur. Op deze weilanden zijn vele soorten vogels te spotten. Het is een prachtig gezicht! Je kan duidelijk zien dat de natuur en de weilanden dicht bij elkaar kunnen liggen en elkaar zeker niet uitsluiten. Een mooie ontwikkeling, die volgens mij zeker in stand moet blijven.

Vlak bij het Infocentrum De Wakel (waar enkele wandelingen beginnen) staat een prachtige, oude Twentse boerderij. De boerderij uit 1840, de Bommelas, is in een typische oude Twentse stijl gebouwd die nog maar zelden voor komt. Zo mooi dat de boerderij nog steeds op dezelfde plek staat. In het openluchtmuseum staat ook zo’n boerderij, maar deze straalt zo veel meer uit in de omgeving waar het thuis hoort. Zelfs de oude put staat nog voor de boerderij. Absoluut het bezoeken waard!

Buurserzand bezoeken

Het Buurserzand is het makkelijkste te bezoeken vanuit het Infocentrum De Wakel. Hier kun je, zoals de naam al zegt, informatie over het gebied krijgen (en kopen) en je kunt er terecht voor een kopje koffie of thee met wat lekkers. Het gebied is toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang voor fietsers (ook mountainbikers), wandelaars, ruiters en honden (mits aangelijnd).

Een andere mogelijkheid is het parkeerterrein de Ronde Bulten aan de Buurserstraat. Vanaf hier starten ook meerdere gemarkeerde routes. De blauwe route gaat over het Buurserzand (aanrader!).

Kortom, bezoek het onmeunig mooie Buurserzand!