Wandelen langs de Oude Ijssel, door de oude steden Doesburg en Laag-Keppel, over de dijk, door weilanden, langs oude boerderijen en door het mooie bos bij Heekenbroek: Nederlandse pracht in een notendop. In deze tijd van het jaar kun je ook nog eens de grote groepen ganzen in de weilanden en op het water bewonderen. Deze dagwandeling (22 km) van het Hanzestedenpad (SP 11) is een mooie wandeling door een typisch Hollands landschap.

De eerste mooie dag van het nieuwe jaar gebruikte ik meteen om erop uit te gaan en mijn nieuwe spullen uit te testen. Met de feestdagen flink gewerkt, want mijn outdoorkleding en backpack waren nodig aan vervanging toe. En hoe kun je nieuwe spullen nou beter testen dan met een activiteit waar ze voor bedoeld zijn? Lekker wandelen!

Doesburg

De wandeling begint in het centrum van de oude Hanzestad Doesburg. De prachtige oude kerktoren kun je al snel zien. In de zomer kun je hier heerlijk ijs eten, maar in de winter kun je ook lekker een gezellig café induiken. De rood-gele plaatjes zijn niet altijd even goed te vinden dus neem vooral de tijd om Doesburg goed te bekijken. Al snel brengt de route mij naar de dijk langs de Ijssel, over de weilanden en langs vele oude boerderijen.

Het Heekenbroekse bos

Na zo’n 5 km kom ik in het bos terecht. Elk pad is weer anders en is genot om te bewandelen. Het ene pad is breed en gaat door een open bos met veel heide, terwijl het andere pad door een donker bos gaat met vele verschillende bomen. Eigenlijk is elk pad wel een mooie foto waard. Één van de mooiste dingen was eigenlijk de prachtige lichtinval en de heerlijke rust in het bos. Ondanks het prachtige weer ben ik in dit bos helemaal geen mensen tegen gekomen.

Laag-Keppel

De route leidt mij verder over Landgoed Keppel. Het is een afwisselend stuk met weilanden en stukken bos. Vanaf de Wrange Bult kan ik in de verte het kasteel van Laag-Keppel al zien. Na deze bult was het even lastig om de route weer terug te vinden, omdat hier ook het Graafschapspad loopt. Gelukkig had ik de route ook op papier mee dus kon ik zo mijn weg weer vinden. Al snel liep ik langs kasteel Keppel.

Na het kasteel kom ik door de oude, smalle, kronkelende weg van Laag-Keppel. Hier kan het in de zomer erg druk zijn, maar vandaag viel het mee met de drukte. Al snel zag ik de brug en het molentje van de Oude Ijssel.

Oude Ijssel

De lucht is blauw, het zonnetje schijnt en de vele ganzen vermaken zich in de lucht, op het weiland of in het water. Het uitzicht op de dijk langs de Oude Ijssel is prachtig! Wat kan Nederland toch mooi zijn. Ik geniet van de zon in mijn gezicht, het kjken naar de vele ganzen, de weilanden links en het water rechts.

Helaas is een deel van de dijk afgesloten dus buigt de route af van de Oude Ijssel. Een rustige landweg zorgt voor een weids uitzicht over de weilanden. Weer eenmaal terug in Doesburg gaat de route langs de kade, waar ik kan genieten van een prachtige zonsondergang. Een mooie afsluiter van de dag.

Tijdens de wandeling geen last gehad van irritaties door mijn nieuwe kleding en backpack. Test geslaagd!

Heb je deze route ook gelopen? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring!